Warning: include(meny.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/gocommun/public_html/show_blogg.php on line 116

Warning: include(meny.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/gocommun/public_html/show_blogg.php on line 116

Warning: include(meny.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/gocommun/public_html/show_blogg.php on line 116

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'meny.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php52/usr/share/pear:/opt/alt/php52/usr/share/php') in /home/gocommun/public_html/show_blogg.php on line 116

Allt – nu! eller Spara och Slösa på 2000-talet

2011-11-02

En gång i tiden sjöng rockgruppen Queen: ” – I want it all! I want it now!”. Bara något tidigare hade en bank lanserat en pedagogisk reklamserie för barn om två flickor som helt subtilt var döpta till ”Spara och Slösa”. Det kanske inte framstår som två av de mest djupsinniga fenomen, eller som något som kan ligga till  grund för en varumärkesanalys, eller för produktutveckling, men båda fenomenen relaterar ganska djupt till mänskligt beteende, särskilt mänskligt konsumentbeteende på tvåtusentalet.

Ny hjärnforskning visar på varför vi köper en ny Thailandssemester, en Iphone 4S, eller ännu ett bredare  ultrasuperbredband så att det skall gå en halv sekund snabbare att ladda en sida istället för att öppna det orangea kuvertet.  Det är ett mänskligt beteende att göra så. Men det betyder inte att vi mår bra av det.  

Det går numera att se vilka målgrupper som är mer benägna att konsumera ett varumärke omedelbart, NU, och sedan byta ut varumärket och köpa ett annat i morgon, och vilka målgrupper som kan skjuta upp sin konsumtion, gå och längta länge, och sedan när de köper så blir de den mest lojala kund som funnits.  Det kanske låter som om den snabbt köpande flyktiga målgruppen är mer attraktiv, men det beror på din affärsmodell. Den målgrupp som planerar sin  konsumtion är mer benägen att köpa långa prenumerationer, vara en lojal långsiktig kund, och har ofta mer pengar.

Professor Paul Glimcher började på 1970-talet en serie experiment där barn fick en marshmallow framför sig. Om de kunde vänta några minuter så skulle de få två marshmallows, men om de åt den med en gång, så skulle de bara få en. Idag när dessa barn har vuxit upp och är fyrtioårsåldern så visar det sig att de, som när de var barn kunde vänta och fick två marshmallows har bättre karriärer, och bättre inkomster än de som när de var barn inte kunde vänta på två marshmallows.

Men allt är inte givet. I dag finns en teknologi som kallas “transcranial magnetic stimulation” (TMS), med den kan olika delar av hjärnan stimuleras och människor programmeras om till att spara eller slösa, eller tja ta en marshmallow nu eller två marshmallows om en liten stund. Än så länge är det en bit utveckling kvar innan butikerna installerar TMS-system vid ingångarna och programmerar  kunderna till att  köpa, men Twitter-kampanjer, Facebook-reklam, och enklicks-shoppande finns ju redan.

Men vad man kan fundera över är, hur den generation som växer upp med Twitter, Facebook, en-klicks shoppande, och curlingföräldrar programmeras. Kommer dessa om tio år att vara en – eller två marshmallows konsumenter?

Marsmallow-barnen är ett mycket känt experiment, men vad som är mindre känt men lika sant är att många av de barnen som tog sin enda marshmallow med en gång,  sedan när de växte upp så kom de till sans, tog sig  samman och växlade om till ett mer välplanerat konsumentbeteende.  Så vi är inte, dömda att förbli den målgrupp vi fötts in i.

Tål att tänkas på när varumärkesstrategin tas fram.till bloggen
"Analys > Strategi > Implementering"
08 - 23 49 10 Nybrogatan 39, Stockholm